Hordozóeszköz összefoglaló sorozatunk – 1. rész

Kedves Édesanyák és Édesapák!

Életetek egyik legszebb szakaszában vagytok, hiszen megszületett a gyermeketek, ami új kihívások elé állít benneteket, mindezt a járvány által kialakult helyzet csak megnehezíti. A hordozás kétségkívül az egyik legnagyobb segítség ebben az időszakban.

Bemutatom Nektek a babahordozási lehetőségeket, mely a mindennapjaitokat nagyban meg tudja könnyíteni és a babátok fejlődését szinte minden szempontból támogatja, mint például a mozgásfejlődését, idegrendszeri érését, csípője fejlődését, érzelmi kötődését.

Ebben a három részes összefoglalóban tájékozódhattok róla, hogy milyen eszközök lehetnek a segítségetekre. A babahordozókat külön csoportokra bontva találjátok.

Első részben bemutatom nektek a Hordozókendőket, majd a következő részben megismerkedhettek a Karikás hordozókendőkkel és a legutolsó részben találjátok a Formázott babahordozókat.

Kezdjük a biztonságos babahordozás alapvetőivel:

  • Legyen látható a baba arca
  • a baba álla alatt legyen két ujjnyi szabad hely
  • a hordozó stabilan támassza meg a babát, ne lötyögjön benne.

Ezek a legfontosabbak, de további szempontokra hívom fel a figyelmed ebben a cikkben, melynek hatására még jobb és komfortosabb lehet a hordozás mind neked, mind babád számára.

Folytassuk a tájékoztatóval! 😉

Hordozókendők:

Szövött hordozókendők:

Kinézetüket tekintve egy hosszú (4-8 méter körüli) keskeny (50-80 cm-es) paralelogrammát képzelj magad elé, melyek anyagukat tekintve legtöbbször 100 % pamutból készülnek. Emellett persze, hogy mindenki rátaláljon a számára ideálisra, szőnek más összetevőkből is, mint például len, tencel, gyapjú, bambusz, selyem stb. Ez az az eszköz típus, melyet akár a kezdetektől a végéig ki tudtok használni, ha memorizáltok pár kötés módot. Ne ijedjetek meg, nem kell egyszerre megtanulni mindet, hiszen a különböző kötés módokat elég a gyermeketek növekedésével és az aktuális élethelyzeteteknek megfelelően elsajátítani. Amennyiben optimális méretű kendőt vásároltok, akkor akár mindkét szülő tudja ugyanazt az eszközt használni minden különösebb probléma és állítgatás nélkül. Szövött hordozókendőben a gyermekünket tudjuk elől, csípőn és háton is hordozni.

Rugalmas hordozókendők:

Kinézetükben hasonlóak a szövött kendőkhöz, de anyagukat tekintve különböznek tőle, mert ők pamutból és néhány százalék elasztikus anyagból készülnek. Ez az anyagösszetétel eredményezi, hogy érzetre puhák, kellemesek és nyúlósak, ezáltal könnyen kezelhetőek. Őket több rétegű kötésekkel szükséges használni a megfelelő tartás érdekében. Ezt a típust a születés pillanatától tudjátok használni, de az anyaguk miatt csak korlátozott ideig vehetőek igénybe. Mindegyik gyártónak mások az ajánlásai, de összességében kb. 7-10 kilóig tartanak megfelelően. Rugalmas hordozókendőben a gyermekünket tudjuk elől és csípőn hordozni.

Zsömbi:

Kinézetükben megegyeznek az előbb említett rugalmas kendőkkel. Két méretben kaphatóak: 3,5 méter és 5 méter hosszúságban. Anyag összetételük 95% pamut és 5% spandex, melynek következtében erősek és rugalmasak, emiatt lehetővé teszik, hogy vele hátul is hordozzuk gyermekünket. Használatának elsajátítása könnyebb, mint a szövött kendőé, hiszen nem kíván olyan nagy precízséget. Használata újszülött kortól 14 kg-os méretig ajánlott. Zsömbiben a gyermekünket tudjuk elől, csípőn és háton is hordozni.

Következő részben megismerkedhetsz a Karikás hordozókendők csoportjába tartozó eszközök alapjaival!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com